Saturday, February 13, 2010

Bacaan Selepas Solat

Bacaan doa selesai solat memang banyak dan lebih banyak dibaca lebih baik. Namun jika tidak banyak membaca pun tidak mengapa, kerana sembahyang itu sendiri adalah doa. Bagi diri hamba yg insan biasa dan penuh kekurangan ini, selesai solat hanya membaca ayat kursi dan satu ayat dari Ali-Imran ayat yg ke lapan.


AYAT KURSI


"Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. Kursi(1) Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar."


SURAH ALI-IMRAN AYAT 8"Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan karuniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; karena sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (karunia)."

Setelah membiasakan diri dgn membaca surah Ali-Imran Ayat 8 ini, kebiasaan untuk mengerjakan solat menjadi lebih baik dan tidak lupa. Insyaallah..

No comments:

Post a Comment